Aktuelnosti
Aktuelnosti
Potpisan Memorandum o saradnji između HEA i THEQC
Sarajevo, 12.12.2022.godine - Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA), prof. dr Enes Hašić i predsjednik turskog Vijeća  za kvalitet visokog obrazovanja (THEQC), prof. dr Muhsin Kar potpisali su Memorandum o razumjevanju i saradnji.
 
Ceremoniji  potpisivanja dokumenta koja je upriličena je u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu,   prisustvovao je ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, članica Vijeća dr Yasemin Yelbay Yilmaz, pomoćnik direktora za osiguranje kvaliteta prof. dr Benjamin Muhamedbegović te predsjednik Upravnog odbora Agencije prof. dr Suad Kunosić.
 
Memorandum predviđa razvoj i jačanje saradnje u institucionalnoj eksternoj evaluaciji i akreditaciji visokoškolskih ustanova, uz uključivanje eksternih evaluatora koje su imenovale strane potpisnice dokumenta.  THEQC i HEA saglasne su da podrže mobilnost i razmjenu stručnjaka za osiguranje kvaliteta, obezbjede treninge za osoblje obe strane ukoliko se to traži, sarađuju na projektima osiguranja kvaliteta, kao i u u bilo kojim drugim aktivnostima, a koje su strane međusobne dogovorile. Dokument je  potpisan na period od pet godina s mogućnošću produžetka važenja, a  takođe podrazumijeva i razmjenu informacija u vezi s osiguranjem kvaliteta visokog obrazovanja između Republike Turske i Bosne i Hercegovine.
 
Nakon potpisiavanja Memoranduma, obe delegacije su posjetile Univerzitet u Zenici. Tema  sastanka  sa rektorom prof. dr  Jusufom Durakovićem bila je univerzitetska saradnja i postupci akreditacije u Republici Turskoj i Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka sa rektorom, uz prisustvo članova Odbora za kvalitet Univerziteta u Zenici, gosti su prezentirali sistem osiguranja kvaliteta u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj, a razgovaralo se  i o uključivanju studenata u procese osiguranja kvaliteta. Turska delegacija posjetila je i Odsjek za turski jezik i književnost Univerziteta u Zenici, a studente su upoznali sa obrazovnim sistemom Republike Turske i mogućnostima akademske razmjene sa univerzitetima u Republici Turskoj.
 
Drugog dane boravka u Bosni i Hercegovini, delegacija turskog Vijeća  za kvalitet visokog obrazovanja posjetila je Internacionalni univerziet u Sarajevu (IUS) gdje su razgovarali sa Upravom Univerziteta, dekanima, koordinatorima programa, menadžerima administrativnih odjela, kao i studentima.